roboti-oameni
Diverse, Tehnologie

Ai putea sa te indragostesti de un robot?

Filmul „Her” in care un barbat se indragosteste de un sistem de operare poate fi o idee putin cam exagerata, insa nu foarte departe de ziua de azi. Un nou studiu a constatat ca oamenii au potentialul de a empatiza cu robotii, chiar daca sunt constienti de faptul ca acestia nu au sentimente. Ei bine, acest lucru rezulta din avertismentele anterioare in care expertii sustineau ca oamenii ar putea dezvolta relatii toxice cu robotii, si chiar sa ajunga sa se indragosteasca de ei.

Aceasta descoperire a fost realizata dupa ce oamenii de stiinta au rugat oamenii sa priveasca imagini cu o mana robotica in situatii dureroase, cum ar fi taierea acesteia cu un cutit. Dupa ce au studiat semnalele electrice ale creierului, cercetatorii au descoperit ca oamenii au raspuns cu un nivel de empatie ridicat, atat in cazul oamenilor, cat si a robotilor. Cu toate aceste, sentimentul de empatie a fost ceva mai scazut fata de roboti decat de oameni.

Empatie fata de roboti

Studiul a fost realizat de catre oamenii de stiinta de la Toyohashi University of Technology and Kyoto University din Japoonia, si ofera o prima dovada a capacitatii neurofiziologice a oamenilor de a empatiza cu robotii. Aceste rezultate sugereaza ca am putea empatiza cu roboti humanoizi, in acelasi fel in care empatizam si cu semenii nostri.

Cercetatorii sugereaza ca noi nu avem capacitatea de a intelege pe deplin ideea de roboti, deoarece suntem constienti ca pot gandi, cu toate ca fac acest lucru foarte diferit fata de noi. „Cred ca o societate viitoare care ar include roboti si oameni ar putea fi un lucru bun. De asemenea, empatia cu robotii, dar si asupra oamenilor, ar putea facilita comportamentele prosociale. Robotii care ne ajuta sa interactionam intre noi ar trebui sa fie empatizati de catre oameni”- sustine co-autorul acestu studiu, Michiteru Kitazaki.

Expertii sunt deja ingrijorati fata de implicatiile oamenilor in dezvoltarea de sentimente pentru roboti. De asemenea, luna trecuta, un etician in lumea roboticii a avertizat ca „sexbotii” ar putea afecta destul de tare relatiile dintre oameni: tehnologia este inutila si nedorita.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *