apa oxigenata
Sanatate

Apa oxigenata nu trateaza ranile

Tineti minte prin anii 2000 cand toata lumea folosea apa oxigenata pentru a-si decolara parul ca sa arate ca Eminem? Pe langa acest „beneficiu”, aceasta este folosita de toata lumea pentru tratarea ranilor. Pot sa pun pariu ca in cabinetul cu medicamente din aproape fiecare casa se afla o sticluta cu apa oxigenata. Avand proprietati antiseptice si abilitati de dezinfectare aproape magine, apa oxigenata e elementul esential in tratarea ranilor de bacterii. Pana si spitalele o folosesc. Si poti sa-ti dai seama ca functioneaza pentru ca face spuma cand atinge pielea, ca dovada ca elimina toti germenii.

Vechimea mitului apei oxigenate este atat de mare incat oamenii de stiinta nu s-au obosit sa-i cerceteze capacitatile miraculoase pana recent. Insa ce au descoperit avea sa contrazica tot ce stiam despre el: spuma care apare, de exemplu, este doar o reactie naturala cu enzimele din sange, fiind ca un mic vulcan cu bicarbonat care iese din rana. Arata bine, intr-adevar, dar nu e neaparat ceva de ce ai nevoie cand vrei sa te tratezi.

Bine, putem accepta ca spuma e doar vrajeala. Dar apa oxigenata tot omoara microbii macar, nu? Nu, nici asta nu face. Desi nu are niciun efect negativ asupra ranii (in afara de speranta falsa ca o trateaza, nu-i asa?), nici nu are efect asupra acesteia sau bacteriilor care se formeaza in jur.

Pentru a trata rana, unguente ca Neosporin au efect, si chiar vaselina. Insa nu apa oxigenata, din pacate.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *