Robotii adevarati precum Roomba si Asimo nu trezesc acelasi sentiment de frica precum a facut-o personajul fictiv „Terminator”. Dar, daca luam in cosiderare ca Roomba- aspiratorul automat – este creat de iRobot, atunci inseamna ca vine echipat ca un robot inarmat pentru armata Statelor Unite. Si Asimo reprezinta doar un prim val al viitorilor roboti care se straduiesc sa arate destul de mult cu aspectul uman.
Insa, se merge dincolo de aspiratoare automate si roboti de divertisment. Japonia si Coreea planuiesc sa creeze roboti umanoizi care sa aiba grija de persoanele in varsta, in timp ce Statele Unite isi pregatesc campul de lupta cu mii de roboti razboinici. Asa ca e OK ca oamenii sa devina putini mai paranoici atunci cand vine vorba de robotii noului mileniu.
Oamenii si robotii
Indiferent ca oamenii si robotii se iubesc sau se lupta, cel mai probabil scenariu implica un punct de convergenta in viitor. Pe de alta parte, oamenii continua sa adauge cat mai multe gadget-uri si calculatoare mici tehnologiei. Poti vedea deja o multime de astfel de cyborgi care intra in componenta iPhone-ului tau sau poti ajuta pe un prieten de al tau sa resimta atingerea dupa ce si-a pierdut un brat in urma unei amputari, de exemplu, prin recomandarea unui brat bionic. Pe de alta parte, robotii s-au imbunatatit din ce in ce mai mult, astfel ca acum pot sa mearga, sa vorbeasca si sa invete. Oamenii si masinariile incep sa semene destul de mult, astfel ca in viitor nu va mai exista niciun fel de diferenta. Insa, dintr-un punct de vedere mai pozitiv, oamenii nu isi vor mai face atat de mult griji despre roboti odata ce incep sa fuzioneze cu ei.
Un alt aspect negativ consta in faptul ca exista riscul ca robotii sa ne fure locurile de munca. Orice poti face tu, robotii o pot face de 1000 de ori mai bine. Avantajul acestora consta in faptul ca nu trebuie platiti si nici nu obosesc, deci pot lucra zile in sir. In prezent, masinariile si robotii ne sunt de ajutor, insa in viitor aceste tehnologii ar putea sa ne fure intreaga viata.
in curand robotii ne vor inlocui intreaga activitate. in acest sens, care ar mai fi rolul nostru? sa invatam stiinta pentru a crea cu stiinta?