Astmul prezinta una dintre cele mai cunoscute tulburari ale vietii cotidiene, fiind intalnita la cel putin 300 de milioane de oameni din toata lumea. Cifra este destul de apropiata cu cea vehiculata a depresiei, insa acesta nu este singurul lucru pe care il au in comun: ambele au inceput sa afecteze mai multi oameni incepand cu a doua jumatate a secolului al XX-lea, astmul incepand sa aiba un impact mai puternic incepand cu anii 1970. De asemenea, cifrele ambelor tulburari nu sunt exact cunoscute, deoarece multi oameni nu sunt constienti de simptome si de efectele bolilor.
Astmul se prezinta printr-o serie de simptome care atrag cu siguranta atentia: tuse uscate, obositoare, respiratie grea si respiratie suieratoare, precum si o senzatie de greutate in cutia toracica. Pentru a se pune diagnosticul de astm, nu e nevoie sa intruniti toate aceste simptome – una singura este de ajuns. Unii oameni prezinta doar wheezing (respiratie suieratoare) , dispnee (respiratie grea) ori tuse, insa asta nu inseamna ca nu sunt astmatici. Un lucru interesant este ca simptomele nu sunt constante: puteti avea un acces de tuse (sau alt simptom) timp de cateva zile, pentru ca apoi acesta sa dispara pentru o perioada indelungata de timp. Asta nu inseamna ca v-ati tratat si ca a trecut boala, ci pur si simplu asa functioneaza ea.
Astmul nu poate fi tratat, insa poate fi tinut sub control, daca se cere sfatul medicului. In urma tratamentului, astmaticii pot sa se integreze normal in societate, fara sa prezinte crize in timpul diferitelor activitati pe care le-ar depune de-a lungul unei zile.
Aceasta tulburare poate sa apara din cauza a mai multi factori, precum cei genetici, dar si ca urmare a expunerii la praf, mucegai, par al diferitelor animale, precum caini si pisici. De aceea, este recomandat sa nu aveti animale de companie cand aveti copil mic, deoarece nu puteti sa stiti atunci sigur daca acesta are astm sau nu.