O singura privire la acele baraje si probabil ca puteti ghici care este problema. Un baraj modern are doua lucruri de facut: sa ofere electricitate si sa nu inece oamenii. Muncitorii barajului Campos Novos din Brazilia s-au oprit din citit dupa cuvantul „electricitate”.
Pentru construirea barajului, au evacuat toti oamenii care locuiau in vale, oferindu-le nimic mai mult decat degetul din mijloc drept compensare. Acestia au reusit sa devasteze si comertul cu peste din raul pe care l-au deviat, din nou, fara sa ofere niciun fel de compensare.
Valea pe care Campos Novos a fost construit nu a fost cea mai buna optiune pentru miile de tone de beton care au fost turnate, asa ca atunci cand un tunel din interior s-a daramat sub propria-i greutate, crapaturi au inceput sa apara peste tot.
Mai putin nesimtit, dar mult mai terifiant este Mosul, cel mai mare baraj din Irak, localizat in amonte de orasul Mosul de pe raul Tigru. Acesta este construit pe ghips, un mineral moale care este solubil in apa, facandu-i prabusirea sigura. Sincer, intreaga chestie pare o mare gluma.
Se estiemaza ca daca se va prabusi Campos Novos, va amari oamenii mult mai mult decat pentru ca ii va lasa fara casa si peste. Mosul este o problema si mai mare – se estimeaza ca atunci cand se va prabusi, va ingropa Bagdadul sub aproape cinci metri de apa, iar Mosul sub aproape 20 de metri.
In 2007 cand bazinul adanc de 45 de metri ai Campos Novos s-a scurs intr-o zi, constructorii acestuia, de la compania Enercan s-au decis ca au ceva de spus in legatura cu asta. La urma urmei, daca nu se aflau intr-o perioada de seceta, barajul lor defectuos ar fi ucis mii de oameni. Mai exact, s-au decis sa umple bazinul inapoi si sa nege ca este ceva in neregula cu acesta. Un specialist al proiectului a declarat chiar ca: „Nu exista niciun fel de defectiune la baraj, catusi de putin.”
In Mosul, peste 20 de masinarii au fost pregatite pentru a pompa constant mortar in baza barajului, in speranta ca-l va pastra intact, pana cand alt baraj se va construi in aval, desi ramane in continuare in pericol sa se prabuseasca. Din fericire, proiectul se desfasoara in Irak, una dintre cele mai stabile natiuni din lume. Sigur, radicalii militari s-ar pudea decide foarte usor sa-l arunce in aer, dar nu s-ar gandi sa o faca, nu-i asa?