Campulung Moldovenesc
Diverse, Fun

Campulung Moldovenesc

Campulung Moldovenesc (pana in 1950 Campulung) este un municipiu din cadrul judetul Suceava. Localitatea este amplasata in regiunea istorica Bucovina. Conform recensamantul din 2011, localitatea avea o populatie de 16.722 locuitori, fiind astfel al patrulea centru urban ca marime din judet. Campulung Moldovenesc a fost numit municipiu in anul 1995, alaturi de alte doua localitati din judetul Suceava: Radauti si Falticeni. Inainte de reforma administrativa din anul 1950, orasul a fost resedinta fostului judet Campulung.

Orasul Campulung Moldovenesc prezinta o fizionomie aparte in raport cu particularitatile topografice ale sitului in care s-a dezvoltat. Acesta se desfasoara pe o lungime de noua km si o latime de 1-1,2 km, in lungul unei duble axe de comunicatie, rutiera (E576) si feroviara. Statutul de statiune turistica de interes local a fost primit relativ recent, in anul 2002, iar cel de statiune turistica de interes national, trei ani mai tarziu, in 2005.
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, primele structuri de primire care s-au construit la Campulung Moldovenesc nu au avut ca scop activitatea turistica ci, mai degraba, activitatea economica generala a orasului.
De fapt, nu putem vorbi de o veritabila activitate turistica a orasului decat incepand cu anii 1960 – 1970, cand au fost construite primele structuri de cazare si echipamente turistice moderne. Doua muzee au fost deschise publicului: unul consacrat artei lemnului si cel de-al doilea, etnografic.
Un domeniu schiabil, in ciuda dimensiunilor sale reduse (o singura pista), cunoaste o frecventare de proximitate destul de important. Cu toate acestea, Campulungul se impune mai ales ca oras-etapa pe traseul circuitelor culturale care traverseaza Bucovina, si ca baza de plecare pentru cei atrasi de cadrul natural de mare calitate.
Numarul structurilor de primire a crescut de 3 ori intre 1998 si 2007 (800 paturi, in 2007). Fluxul turistic estimat la aproximativ 100 000 turisti/an, raportat la populatia orasului este destul de important. Aceste cifre raman la un nivel net inferior fata de cele inregistrate la Vatra Dornei, durata medie a sejurului fiind de 1,2 zile. Aceasta medie foarte redusa se datoreaza faptului ca aceasta statiune serveste ca etapa turistica.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *