Roman Polanski Samantha
Diverse, Media

Cazul violului lui Roman Polanski

Roman Polanski (nascut Rajmund Roman Thierry Polanski pe 18 august 1933) este un regizor, producator, scenarist si actor polonez cu cetatenie franceza din 1976. Realizand filme in Polonia, Regatul Unit, Franta si Statele Unite, este considerat unul dintre putinii regizori cu adevarat internationali. Filmele lui Polanski au inspirat regizori diferiti, precum Wes Anderson, David Fincher, Wes Craven, Darren Aronofsky, Sean Durkin si Abel Ferrara.

Pe 10 martie 1977, Roman Polanski, atunci in varsta de 44 de ani, a fotografiat-o pe o fetita in varsta de 13 ani, Samantha Gailey (acum Geimer), i-a dat droguri si alcool, apoi a violat-o.

La incurajarea mamei ei, fetita a fost de acord sa fie pozata de catre Polanski pentru o revista franceza. Acesta a aranjat doua sedinte foto in apropierea casei ei din Los Angeles. In timpul uneia dintre sesiune, i-a oferit femei Quaaludes si sampanie, asaltand-o sexual apoi.

Mama Samanthei a chemat politia, iar fata a depus plangere impotriva lui Polanski, care a pledat vinovat pentru acuzatiile aduse. Fiind pus in fata unei posibile sentinte cu inchisoarea si deportarea, a fugit in casa sa din Franta, cu cateva ore inainte sa fie condamntat formal. Pana in ziua de astazi, a ramas exilat in Europa, petrecandu-si majoritatea timpului in Franta, evitand tarile care ar putea sa-l extradeze.

Intre timp, Samantha a scris o carte despre viol, „The Girl: A Life in the Shadow of Roman Polanski” (ro. „Fata: O viata in umbra lui Roman Polanski”), declarandu-se mai ranita de ceea ce numeste „industria victimelor”, avocatii, judecatorii si jurnalistii, care considera ca i-au adus o nota de senzatie cazului pentru propriile lor interese. De asemenea, a aparat dreptul lui Polanski de a-si vedea mai departe de viata sa. Cand a fost nominalizat la Oscar pentru „Pianistul”, a scris un articol pentru „The Los Angeles Times”, sustinand ca filmul ar trebui sa fie judecat dupa propriile-i merite.

Polanski si-a cerut scuze. Acesta i-a scris o scrisoare lui Geimer, care apare in carte, declarand ca: „Am vrut sa stii cat de rau imi pare rau ca ti-am afectat viata”.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *