Panourile radiante sunt corpuri de incalzire care au ca scop transformarea energiei electrice in caldura radiata si caldura convectiva. Caldura radiata se transmite prin radiatia in infrarosu, aceasta fiind o radiatie electromagnetica este mai lunga decat cea a luminii vizibile, insa mai scurta decat cea a microundelor. Procentul de radiere variaza intre 93 si 95%, restul pana la 100% fiind caldura convectiva. Foarte des se utilizeaza fibra de carbon pe post de element al incalzirii deoarece are proprietati de emisivitate speciale si are o durata de viata lunga.
Aceasta noua modalitate de incalzire ia treptat locul centralelor, si, deoarece nu se mai consuma gaz, este o sursa ieftine de incalzire, dar si ecologice. Acestea functioneaza pe baza de curent electric, iar radiatiile cu infrarosu, care sunt invizibile ochiului uman, incalzesc nu doar corpurile din jurul nostru, ci si peretii care, la randul lor, o emana inapoi, oferind senzatia de cald.
Astfel de panouri, care sunt disponibile si pe www.ecojoy.ro, prezinta o serie de avantaje. De exemplu, costurile de achizitie si montare a acestor panouri sunt mult mai reduse, decat instalarea sistemului clasic de incalzire centrala termina si calorifere. De asemenea, panourile acestea nu necesita lucrari complexe de instalare, iar punerea in functiune se realizeaza in doar doua, trei ore.
Surprinzator, panourile radiative au si beneficii medicale, stimuland circulatia sangelui, si deoarece nu produce circulatia aerului prin camera, nu declanseaza crizele de astm bronsic, prin miscarile de praf care apar cu alte sisteme.
In cazul in care incaperea are o inaltime mai mare de patru metri, acest sistem este foarte recomandat, deoarece incalzirea clasica nu are eficienta necesara, incalzind un volum foarte mare de aer, lucru care duce la ridicarea costurilor de intretinere.
Panourile sunt ecologice, deoarece nu polueaza spre deosebire de alte surse, care produc fum, noxe, monoxid de carbon etc. Acest tip de incalzire este sigur din punct de vedere al securitatii si al sanatatii persoanelor, precum si a stabilitatii in functionare, deoarece nu foloseste lichide ori abur sub presiune, riscul aparitiei de incendii find scazut. Durata acestora de viata este de 10 – 15 ani, neavand nevoie de intretinere speciala.
Instalarea acestor panouri radiante nu necesita prevederi tehnice legislative, deci diferitele autorizatii si avize nu sunt neaparate. Montarea lor este usuara, asa ca se pot instala si fara ajutorul unor specialisti, chiar daca persoana respectiva nu are pregatire in acest tip de activitate.
Acestea sunt foarte utile mai ales in cazul zonelor in care nu s-au extins pana acolo retelele de gaz. In astfel de cazuri, nici nu se mai pune problema centralelor traditionale, panourile acestea fiind cele care pot sa ofere caldura in casa, chiar si fara conexiune la gaz. In cazul unei case mai mari, nici soba nu se dovedeste eficienta.
Cel mai mare avantaj al incalzirii folosind procedeul acesta este reprezentat de faptul ca are o eficienta de 99% – caldura nu se pierde, deoarece mai intai sunt incalzite corpurile, nu aerul. Panourile au si un efect benefic asupra sanatatii, imitand incalzirea provenita de la soare, nu produc zgomot, iar ca urmare a faptului ca nu degaja curenti de aer, nu se ridica praful, nu se usuca aerul, iar spatiul se incalzeste uniform.