OMM WMO
Diverse

Clima

Clima afecteaza vietile tuturor. Incalzirea globala ameninta societatea in diferite moduri. Perioadele de seceta tot mai dese reprezinta un pericol pentru milioane de oameni. Alte milioane sunt afectate de cantitatile de recolte si de peste tot mai reduse. Valurile de caldura, in special din zonele urbane, au cauzat recent moartea a mii de oameni, multi dintre ei batrani si bolnavi. Potrivit ziarului Financial Times care citeaza surse oficiale rusesti, in mod normal in Moscova mor intre 300 si 350 de persoane pe zi. Un inalt oficial rus a admis ca la sfarsitul primei decade a lunii august 2010 (7, 8, 9, 10 august 2010) numarul zilnic de decese a urcat la cifra de 700 (asadar o dublare, datorata valului de caldura si fumului degajat in atmosfera de incendiile din jurul Moscovei care au atins suprafete de 170000km2 – cca. 2/3 din suprafata Romaniei).

Economia multor tari, in special a statelor insulare mici, depinde de turism. Ele sunt vulnerabile la cresterea nivelului marii, eroziunea de coasta, interpunerea apei sarate, lipsa apei potabile si, la distrugerea mediului natural, toate consecinte ale schimbarii climatice. In iarna 2006 -2007, multe statiuni din Alpii Europeni au suferit pierderi financiare cand incalzirea vremii a avut drept rezultat lipsa zapezii.

Clima ofera si posibilitatea crearii unor surse de energie care nu polueaza: solara si eoliana. Intelegerea climei ii poate ajuta pe fermieri, pescari si padurari sa-si mareasca productia si stocurile.
O.M.M. coordoneaza actiuni pentru obtinerea informatiilor climatice precum: monitorizarea climatica, managementul datelor climatice, detectarea schimbarilor climatice, predictii climatice sezoniere si anuale si evaluari ale impacturilor schimbarilor climatice.

In cadrul Programului climatic mondial, Programul climatic mondial de aplicatii si servicii aplica cunostintele si informatiile climatice pentru beneficiul societatii si furnizeaza date si informatii serviciilor climatice, inclusiv prezicerea variatiilor climatice importante, atat a celor naturale cat si a celor create de activitatea umana.

Proiectul Serviciilor climatice de Informare si Predictie se ocupa cu implementarea serviciilor climatice in intreaga lume. El valorifica baza de date curenta, marind cunostintele climatice si imbunatatind capacitatile de predictie pentru a limita impacturile negative ale variabilitatii climei si pentru a intensifica activitatile de planificare bazate pe dezvoltarea climatologiei.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *