Evo IE
Diverse, Media, Tehnologie

Cum a ajuns Internet Explorer, de la cel mai popular, la gluma internetului

Candva, inainte sa devina gluma internetului, Internet Explorer era browserul folosit de toata lumea. Versiunea 1.0 a fost lansata in luna august a anului 1995; practic, nu poti sa spui Windows ’95 fara sa te gandesti si la acest navigator. Daca nu ati prins acele vremuri, insa, ar putea sa va surprinda faptul ca daca voiai sa folosesti Internet Explorer … trebuia sa platesti.

In acea perioada, cel mai folosit browser era Netscape Navigator, un alt beneficiu al acestuia fiind si faptul ca era compatibil cu fiecare sistem de operare disponibil. Treptat, insa, Internet Explorer a inceput sa prinda teren, mai ales din momentul in care a fost lansata editia 3.0, care, la fel ca toate celelalte versiuni Internet Explorer de dupa, a devenit gratis.

Internet Explorer avea sa castige prima competitie a browserelor, Navigator inregistrand scaderi intre 1996 si 1998, an din care cifrele au inceput sa scada foarte rapid – in anul 2002, acesta era practic inexistent.

Internet Explorer a devenit browserul principal, fiind folosit de toata lumea, timp de cativa ani. Lucrurile avea sa se schimbe incepand cu versiunea 6.0, care a prezentat anumite erori, precum problemele de securitate. Aceste probleme aveau sa fie rezolvate mai tarziu, insa browserul Microsoft deja capatase o reputatie proasta.

Treptat, au inceput sa apara si rivalii: in 2003, Apple a lansat Safari, in 2006 Mozilla Firefox devine principalul rival, iar in 2008, Google a lansat Chrome. Desi a continuat sa ramana cel mai utilizat browser, acest lucru s-a datorat faptului ca Internet Explorer vine la pachet cu restul programului Windows, nu dorintei oamenilor de a-l utiliza. Faptul ca Internet Explorer 7 nu a adus nimic nou, in comparatie cu celalte browsere disponibile, nu a ajutat, desigur. Intre 2011 si 2014, utilizatorii Internet Explorer au scazut cu 40%, in fata navigatoarelor ca Mozilla si Chrome; dintre acestea doua, Chrome a castigat cel mai mult teren.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *