Placebo
Sanatate

Cum apare fenomenul placebo?

Este evident de ce unele placebo functioneaza. Un tip spune ca ii este greata, ii dai o pastila cu zahar si ii spui ca-l va vindeca. Acesta nu se mai plange de stomac, deci, stomacul se calmeaza. Industria „Viagra pe baza de plante” si produse ca ExtenZe pot sa mareasca performanta sexuala facandu-l pe barbat sa creada ca a luat ceva care-i va mari performanta sexuala. E usor sa ne imaginam cum functioneaza. Insa efectul placebo ajunge cu mult, mult mai departe de atat.

S-a descoperit ca pastile complet imaginare au ajutat o multime de afectiuni, precum negi, boli de inima si astm. Doctorii au ajuns pana acolo incat sa faca operatii false pe genunchi care au avut un efect la fel de puternic ca o operatie adevarata.

Ce banuieste stiinta:

In primul rand, exista o polemica, dezbatandu-se daca efectul placebo chiar exista, unii crezand ca majoritatea recuperarilor atribuite efectului pot sa fie explicate prin abilitatile naturale de vindecare ale corpului (gen, pacientii s-ar fi facut oricum bine, chiar daca nu ar fi vizitat un doctor).

Pe de o parte, asta e destul de ciudat. Sa tinem cont ca unele studii au aratat ca medicamentele placebo funcioneaza la fel de bine ca medicamentele adevarate in 50 – 60% din cazuri. Da, este posibil ca 50 – 60% din ccea ce industria farmaceutica de miliarde de miliarde de lei, euro si dolari ofera, sa se poata obtina si prin statul acasa, odihna si uitatul la telenovele. Incearca sa nu te gandesti la asta prea mult pentru ca s-ar putea sa te trezesti pe YouTube urland ceva la o conferinta la primarie.

Altii considera ca efectul placebo ar putea sa fie doar noi ignorand si reprimand in subconstient simptomele pentru a-i multumi pe doctori. Adica, pacientul inca sufera de dureri, dar s-a saturat sa stea in camera de asteptare pentru cate o ora in fiecare saptamana asa ca a zis „las-o balta” si a plecat. Spune-i doctorului ca te simti mai bine si zi-i sa-ti semneze scutirea ca sa te intorci la serviciu.

Niciuna dintre aceste teorii nu explica tot, mai ales faptul foarte ciudat ca fenomenul a devenit tot mai puternic in ultimii ani.

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *