evreu ultraortodox
Diverse, Relatii

Cum se apara evreii ultraortodocsi de … femei

Sa te numeri printre barbatii evrei ultraortodocsi din Ierusalim nu inseamna doar sa porti palarii smechere si sa vorbesti elevat. Interpretrea lor a legilor iudaice interzice orice fel de contact dintre barbati si femeile care nu sunt casatorite, ceea ce inseamna ca Ierusalim are probabil cele mai politicoase santiere de constructii din lume.

Insa, sa ai autobuze si trotuare separate pe sexe pentru a preveni intalnirea accidentala a membrilor de sex opus, pur si simplu nu este de ajuns pentru unele comunitati – din moment ce oameni din medii diferite se plimba pe strazi, inclusiv femei care nu sunt dispuse sa ramana pe „partea lor” a strazii, unii barbati considera ca risca damnarea eterna daca se duc pana la magazinul de pe colt.

Asa au aparut „ochelarii de modestie”: ochelarii care iti incetoseaza anumit viziunea pentru a nu putea sa vezi femei.

Patrule neoficiale de „modestie” au fost aranjate in aceste cartiere, si vand ochelari creati speciali pentru a impiedica o persoana sa poata vedea. Pentru doar sase dolari, iti vor oferi niste autocolante care, dupa ce le lipesti pe lentile, schimba rostul ochelarilor facand ca doar cativa metri sa fie vizibili in fata, transformand restul cetii in ceata. Si, daca nu porti deja ochelari, iti vor vinde o pereche fara reteta doar doar 32 de dolari.

Daca trebuie sa te aventurezi in alte cartiere non-religioase, unde haite de femei necasatorite haladuiesc pe strazi pentru a gasi barbati pe care sa-i hartuiasca? Nu-ti fa griji: acestia mai vand, optional, glugi si scuturi pentru a bloca vedea periferica. Sper doar ca, si fiind incetosata, o femeie tot arata destul de diferit fata de o motocicleta care se apropie.

Dar aceste patrule de modestie par niste liberali destrebalati, in comparatie cu Sikrikim, un grup de 100 de barbati religiosi care vor ca deja ultraortodoxul lor cartier sa devina …. ce urmeaza dupa ultra? Ei spera sa realizeze asta prin spartul geamurilor, realizarea de graffiti si aruncarea cu pungi de excremente, toate in numele decentei. Una dintre tintele lor este un magazin de inghetata. Ce este atat de ofensator la inghetata?

Sikrikim sustine ca linsul inghetatei in public promoveaza promiscuitatea. Probabil ca ar trebui sa inchiriezi o camera undeva si sa o lingi in privat ori sa o musti – insa probabil ca asta ar promova canibalismul. Magazinul, care are deja intrari separate pentru barbati si femei, a trebuit sa puna un semn prin care ii roaga pe oameni sa nu mai fie lascivi in consumarea inghetatei, insa acest lucru nu i-a oprit pe extremistii conservatori sa continuie vandalizarea.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *