Libertatea de miscare este unul din drepturile pe care nu ni le poate fura nimeni. Cum avem dreptul sa traim, sa vorbim, sa respiram, sa ne miscam, avem dreptul sa dansam. De fapt, dansul reprezinta miscarile corpului uman in contact cu muzica si a stat la baza dezvoltarii societatii din punct de vedere al formarii unei societati moderne, bazate pe libertatea de alegere si actiune.
Pentru a executa miscarile unui dans, trebuie sa ai mobilitate. Mobilitatea poate fi dobandita prin dans, ca mijloc de educare si de exprimare a nevoilor societatii. Prin intermediul dansului se formeaza si se dobandesc o serie de calitati distinctive ale individului. Fiecare tip de dans formeaza caractere aparte, astfel intalnim mai multe tipuri de dans printre care dansuri clasice, de societate, latino-americane, spanionel, moderne, urbane si baletul.
Prin intermediul baletului sau a dansurilor de societate se contureaza o postura corecta, o spiritualitate fizica si mentala concisa, stricata uneori, profunda de cele mai multe ori care la baza sa are o teorie aparte a dansului. Dansul sustine analiza unor diferite armonii dintre partile corpului si ale spiritului, te ajuta la eliberarea extrinseca a tensiunii, dar si la atingerea unui calm prin miscare. Pornind de la aceste miscari, corpul se elibereaza de energiile negative si invata sa se concentreze pe aspecte mult mai importante cum ar fi gandirea rationala, logica a miscarilor, al libertatii de exprimare.
Dansul este de asemenea o forma de socializare, deoarece prin intermediul sau se creeaza pasiuni comune cu ceilalti, se leaga relatii de prietenie, se impartasesc noi teorii, unde se imbina pasiuni ale diferitelor personalitati, se exprima diverse elemente de reusita pe scara sociala a dansului.
Dansul este cel care ne formeaza in interior, pentru a arata bine la exterior. Fiecare miscare a dansului are personalitate proprie, la fel cum fiecare individ are propria personalitate. Imbinate intr-un studio de dans, in aer liber, pe o scena sau in interiorul cluburilor, dansul aduce elemente de veselie, bindispunere si voiosie. Dansam pentru ca este parte din nou, este parte din societate, este ceea ce ne place sa numin „terapia sufletului in momente de tensiune”. Dansul exprima emotiile interioare, creeaza pasiuni noi, defineste modalitatea in miscare. Dansul este premisa a ceea ce unii dintre noi ar spune:”Spune-mi ce asculti, ca sa iti spun cine esti. Spune-mi ce dansezi, ca sa iti spun ce esti”.