picioare umflate
Diverse, Sanatate

De ce ti se umfla picioarele

Umflarea picioarelor este rezultatul acumularii de lichide. Cand fluidele sunt retinute in picioare la nivelul gleznelor, cauzele sunt din cele mai diverse. Aceste cauze pot fi grave sau nu, cateva dintre ele sunt enumerate in cele ce urmeaza.

Medicatia – Utilizarea prelungita a anumitor medicamente poate provoca umflarea picioarelor. Astfel anticonceptionalele, anumite medicamente antidepresive, medicamente cu rol de dilatare a vaselor sau chiar anumite medicamente pentru diabet pot provoca retentia de fluide la nivelul extremitatilor inferioare.

Infectii – Pot fi si acestea o cauza a umflarii picioarelor. Persoanele ce au probleme cauzate de diabet sau de orice alta conditie medicala serioasa sunt mai predispuse infectiilor la nivelul membrelor inferioare, ceea ce duce la dureri de picioare si la umflarea acestora.

Sarcina – Picioarele si gleznele umflate sunt lucruri obisnuite in timpul sarcinii. Daca unele femei sufera de picioare umflate din semestrul al doilea, altele sunt afectate abia in ultima luna de sarcina.

Bolile – Sunt cateva conditii medicale care implica si umflarea picioarelor. De exemplu, cand inima da rateuri si nu mai reuseste sa pompeze sangele in mod eficient, rata de circulatie a sangelui este foarte afectata, astfel devine dificil ca sangele din picioare sa se intoarca inapoi la inima, ramanand depozitat in picioare, glezne, cauzand umflaturi.

Cauzele sunt diverse, iar pentru o identificare exacta este necesar consultul unui specialist. Pentru a preveni umflarea picioarelor se pot parcurge urmatorii pasi.

  • includerea exercitiilor fizice in rutina zilnica
  • purtarea de sosete stramte pentru imbunatatirea circulatiei
  • trebuie evitate perioadele indelungate in care se sta intr-un singur loc; din cand in cand trebuie sa ne intindem, sa facem o plimbare etc.
  • greutatea in exces poate fi o piedica in calea circulatiei, asadar trebuie mentinuta o greutate potrivita.
  • trebuie redusa cantitatea de sare din alimentatie, astfel va fi redus riscul de hipertensiune si de umflaturi.

Picioarele si gleznele umflate nu sunt motiv de ingrijorare decat daca sunt insotite de alte simptome. Asadar, daca stati mai mult timp in picioare este normal ca acestea sa se umfle, insa daca fenomenul apare frecvent si aparent fara motiv, trebuie consultat un medic.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *