Daca vrei ca gustarile pe care le pregatesti sa se mentina proaspete si nealterate pentru un timp cat mai indelungat, respectiv pentru perioada de care ai nevoie, este necesar sa ai in vedere o depozitare corespunzatoare. Se intampla deseori ca, nestiind ca nu au fost pastrate corect, sa fie daunatoare, sa isi pierda proprietatile. Cand deja capata miros, stim sigur ca e de preferat a nu le mai consuma. Sunt anumite lucruri pe care trebuie sa le cunosti vis a vis de depozitarea hranei, in functie de tipul acesteia, dar si de alte aspecte.
Cum depozitezi corect alimentele?
Spre exemplu, despre carnea decongelata trebuie sa stii ca este obligatoriu sa o gatesti cat mai repede. Cu cat o lasi mai mult, cu atat sunt mai mari sansele sa risti sa se strice. In ceea ce priveste depozitarea carnii crude in frigider, in special a celei de vita sau porc, e esential a cunoaste ca trebuie sa fie la o temperatura scazuta. De asemenea, trebuie sa o depozitezi corect, in recipiente potrivite, fie ca e vorba de caserole de plastic sau pungi. E de preferat, in cazul carnii rosii, sa nu o tii mai mult de jumatate de an la congelator. In ceea ce priveste carnea de pui, aceasta rezista pana la trei luni inghetata. Vrei sa stii un secret care o sa te ajute sa tii carnea pentru mai mult timp la congelator? Inveleste-o in sare si zahar tos in cantitati potrivite inainte de depozitare.
Daca doresti ca fructele si legumele sa reziste pentru un timp mai indelungat, ai in vedere depozitarea lor in locuri suficient de reci, intunecate si uscate mai ales. De obicei partea de jos a frigiderului dispune de compartimentele potrivite in acest sens. Trebuie spalate si uscate foarte bine inainte. Cand raman stropi de apa pe suprafata lor, exista riscul sa apara mucegaiul.
Sunt si persoane care prefera sa nu le spele in ideea ca astfel se vor pastra pentru mai mult timp si totodata vor rezista mai mult. Motivul ar fi faptul ca, privandu-le de spalat, nu isi vor pierde atat de repede proprietatile nutritive.
In cazul in care depozitezi la frigider legume care au o consistenta mai moale, sa stii ca acestea nu rezista mai mult de 2 sau 3 zile. Daca le tii in alta parte decat in frigider, alege un loc aerisit, intunecos si uscat.
Cum pastrezi pestele crud? Atat in cazul acestuia, cat si a carnii tocate, sa stii ca la congelator, aceasta va rezista proaspat cel mult o luna. Este de preferat ca odata cu deschiderea ambalajului metalic, in cazul conservelor, sa le consumi in aceeasi zi. Stii cum sa mentii potrivite pentru consum alimente precum sunca, salamul, kaiserul? Pastreaza ambalajul in care le cumperi si consuma-le in pana la 3 zile dupa deschidere. E de preferat sa tii afumaturile intr-o camera aerisita bine, intr-un spatiu uscat. Iti amintesti cum bunicii nostri le tineau in podul de la casa?
Si uite asa lista cu diverse tipuri de alimente si modul lor de pastrare continua. Inainte deci de a depozita orice aliment, asigura-te ca faci asta in mod responsabil pentru ca in caz contrar risti alterarea lui.