Depresie
Diverse, Sanatate

Despre depresie

Depresia este o tulburare psihica in care persoana afectata se simte obosita si lipsita de energie, isi pierde interesul fata de activitatile zilnice, ii scade apetitul alimentar si cel sexual (desi, in unele cazuri, acesta din urma creste), are tulburari de somn, plange frecvent, se simte iritat si nelinistit, ii scad memoria si puterea de concentrare si are ganduri de suicid. In unele cazuri, persoanele chiar ajung sa-si puna capat zilelor. Din fericire, cu ajutorul tratamentului medicamentos, aceste stari pot fi depasite.

Numarul exact al persoanelor care sufera de depresie nu este exact cunoscut, din diferite motive. In primul rand, unii se tem de stigma sociala care li s-ar putea atribui; altii au un orgoliu personal foarte mare si considera depresia o boala a celor slabi, fiind de parere ca ei n-ar putea suferi de asa ceva. A treia categorie este cea a celor care nu stiu ca sufera de depresie, din cauza neinformarii.

Un numar pentru toata lumea, aproximat de catre specialisti, se apropie de 300 de milioane. Statul care se confrunta cu cei mai multi oameni aflati in aceasta situatia este, surprinzator, America. Astfel, in Statele Unite, in jur de 9,6% dintre locuitori au acest diagnostic. Se pare ca populatia alba este cea mai trista, in timp ce populatia de culoare este cea mai vesela. Acest lucru se observa si in Africa. Cu exceptia a patru state din nordul ei, restul tarilor inregistreaza cea mai mica rata a depresiei din lume.

Clasamentul celor mai depresive tari, arata astfel: dupa SUA, se afla trei state europene (Ucraina, Franta, Olanda), apoi Columbia, Liban, Belgia, Spania si Italia. Romania inregistreaza si ea cifre impresionante. Daca inainte de 1989, termenul de depresie era aproape necunoscut romanului de rand, acum, se pare, ca in grupa de varsta 18 – 49 de ani, 2,6% dintre romani au fost diagnosticati cu tulburarea aceasta. Lucrurile stau si mai rau pentru grupa de peste 50 de ani, doarece acestia au un procent de 5,2% de depresivi.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *