Cuplu divortat
Diverse

Divortul in trecut

Zilele acestea, persoanele care au cele mai mari sanse sa divorteze sunt cele nascute in perioada de „baby boom”. Multe dintre aceste cupluri au fost casatorite de peste 30 de ani. De ce stramosii nostri puteau sa stea impreuna toata viata, dar astazi oamenii sunt atat de determinati sa scape de „lantul de la gat”, cand sentinta lor se apropie mult de final?

Raspunsul este ca, de fapt, cuplurile nu stateau niciodata in casatorii in care nu erau fericiti, daca nu trebuiau sa faca asta. Oamenii se panicheaza despre cum divortul va distruge societatea dintotdeauna, pentru ca a fost aproape dintotdeauna legal in lumea vestica. Atat Roma, cat si Grecia Antica permiteau divortul, iar cel mai faimos divortat al tuturor timpurilor a fost, cu siguranta, Henry al VIII-lea, care a obtinut primul divort in 1534. John Milton, poetul faimos pentru opera „Paradisul pierdut” a scris in perioada anilor 1640, patru carti despre cat de grozav este divortul (daca a trebuit sa le citesti in scoala, profesorul de engleza trecea prin niste chestii personale, sa zicem). Inevitabil, marile figuri religioase s-au crizat si au incercat sa-l interzica.

In America, recensamantul din 1870 a descoperit un numar atat de mare de persoane divortate, incat guvernul a ordonat un raport asupra acestui subiect. In anii 1920, divortul era atat de comun incat societatea era convinsa ca mariajul va deveni o chestie a trecutului. Si iata-ne, totusi, aproape 100 de ani mai tarziu, si lumea inca lupta pentru sansa de a se „lega”.

Daca nu obtineau un divort, anularea casatoriei era si ea o optiune. Iar daca nici asta nu era posibil, nu trebuia decat sa astepti. Rata mare a decesului din trecut insemna ca jumatate dintre casatorii se terminau in 4-12 ani, pentru ca unul dintre ei era deja in pamant atunci. Cine stie cate dintre acele cupluri ar fi vrut sa se desparte dupa 30 de ani impreuna, dupa ce au ascultat aceleasi povesti plictisitoare iar si iar? Intr-un fel, divortul doar a inlocuit moartea. Si cred ca suntem cu totii de acord ca terminarea unui casatorii in mod legal este o solutie mult mai buna decat crima.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *