Pentru cei care au fost mai neindemanatici din punct de vedere social in adolescenta sau cand aveau vreo 20 de ani, am o intrebare: dupa ce ai avut primul iubit / prima iubita, cati dintre voi ati descoperit ca e mult mai usor sa flirtezi cu altii? E ca si cum ai fost vrajit toata viata si acum brusc s-a terminat blestemul. Suna a un fel de paradox 22 (Catch 22) intr-o varianta cruda – pentru prima data toata lumea te doreste, dar acum esti intr-o relatie si nu poti sa faci nimic in legatura cu asta.
Raspunsul evident ar fi ca in sfarsit ai parte si tu de actiune, lucru care iti ofera incredere, iar increderea este mereu atragatoare. Dar exista un raspuns mai profund, mai stiintific.
Asta pentru ca atunci cand ne intalnim cu cineva cu care suntem fericiti, corpul nostru elimina cantitati substantiale de oxitocina, hormonul principal implicat in procesul de iubire. Unul dintre lucrurile pe care oxitocina le face asta sa ne faca pe noi mai empatici fata de altii, lucru care ne face sa interpretam mai corect chiar si cele mai subtile indicii sociale, pentru faptul ca daca partenerul isi incruciseaza intamplator mainile, inseamna ca e gata sa mearga acasa.
Si da, e un alt paradox crud al corpului nostru – nu faci rost de acele substante chimice care atrage partenerii, decat dupa ce-ai atras un partener.
Oxitocina are un efect destul de puternic incat oamenii de stiinta cred ca prezinta potentialul sa ajute la tratarea bolilor sociale severe, precum autismul. Totusi, numai oamenii care nu se pricepeau inainte sa se descurse in situatiile sociale beneficiaza de asta. Daca deja stiai ce si cum sa faci cand cunosteai oameni noi si sa-ti faci prieteni, daca te afli intr-o relatie intima sanatoasa, nimic nu se va schimba – nu vei deveni mai bun la asta.
Am observat si eu asta, am crezut ca doar mi se pare, haha