Oameni band
Diverse, Sanatate

Efectele alcoolului

Consumul de alcool nu prezinta, in teorie, probleme, atata timp cat exista o limita – doar in momentul in care se depaseste limita intervin problemele care pot sa fie foarte variate. Potrivit cercetatorilor, limita unui barbat o prezinta patru unitati de alcool iar a unei este de trei unitati – o unitate de alcool inseamna 10 ml de alcool pur.

S-a intamplat ca atunci cand bei sa ti se faca foame? Si cineva sa spuna razand ca alcoolul e aliment si iti va trece? Partial, avea dreptate: 1 gram de alcool are o valoare calorica de 29 kJ, deci are o valoare nutritiva buna, insa, din pacate, nu contine substantele necesare pentru o alimentatie sanatoasa, deci, in ciuda faptului ca e „aliment”, nu ai putea sa bei o bere de foame.

Aceste valori calorice pe care le contine sunt motivul pentru care in acele momente avem atat de multa energie. De exemplu, un litru de bere acopera 20% din necesarul zilnic de energie al unui barbat care presteaza o activitate alcatuita din eforturi fizice medii, deoarece are o valoare calorica de cam 2000 kJ. Echivalentul valorii calorice dintr-un litru de bere este regasit in 0,7 l de vin sau 0,25 l de bauturi spirtoase.

Dupa cum stiti, dupa cateva pahare avem tendinta sa percepem altfel emotiile sau miscarile, afectandu-ne si auzul si vederea, precum si concentrarea – asta pentru ca alcoolul are prostul obicei sa blocheze o parte din mesajele care ar trebui sa ajunga la creier. Dupa ceva mai mult alcool iti pierzi concentrarea si vorbesti mai putin coerent. Viteza de reactie se diminueaza, de aceea se interzice conducerea autovehiculelor dupa ce s-au consumat bauturi alcoolice.

Alcoolul ne afecteaza pe toti diferit. De aceea, unii oameni devin prietenosi, vorbaresti si cu chef de petrecere dupa consumarea de alcool, fiind si motivul pentru care oamenii beau. Pe de alta parte sunt acei oameni care dupa cateva pahare devin nervosi, agresivi si fac acuze, simtindu-se acuzati de cei din jur fara motiv – in astfel de cazuri, de ce mai bei?

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *