Prima data paseste greoi cu un picior robotic, dupa care il atrage si pe celalalt dupa el: acesta este modul in care un om poarta un exoschelet greoi pe ei, facandu-si drum prin intreaga camera. Motoarele masinariei sunt zgomotoase iar miscarile sunt dureroase si lente, insa aceste detalii palesc atunci cand iti dai seama cum e controlata masinaria: cu mintea!
Exoscheletul- un dispozitiv robotic care se potriveste in jurul corpului unui om, este parte a unei noi tehnologii care se dezvolta in prezent de catre oamenii de stiinta din Germania si Coreea. Pe de alta parte, pe capul barbatului se gaseste un capac de culoare inchisa, care este acoperit de electrozi care faciliteaza legatura dintre creier si masina.
Astfel, barbatul care a luat parte la acest experiment, poarta exoscheletul si este capabil sa paseasca pe cont propriu. Oamenii de stiinta sunt de parere ca noul lor dispozitiv care poate fi controlat cu mintea ar putea deveni, intr-o buna zi, o unealta potrivita pentru cei care nu pot merge- cum ar fi cei care au suferit leziuni grave la coloana vertebrala sau cei care sufera de scleroza laterala amiotrofica.
O multime de oameni din mediul stiintific se lupta sa creeze noi tehnologii care sa ii ajute pe oameni sa isi recapete controlul asupra miscarilor lor, astfel ca stabilesc o combinatie intre robotica si puterea creierului.
Cum functioneaza un exoschelet?
Pentru a putea controla masinaria, este important sa se urmeze o serie de etape: in primul rand, pacientul trebuie sa fie supus unei interventii chirgicale pe creier. Astfel, neurochirugii vor implanta electrozi de mici dimensiuni in creierul pacientului, astfel ca acesta va putea comunica cu masinaria atunci cand va fi conectat la fire externe. Insa, interfata dezvoltata de catre oamenii de stiinta din Germania si Coreea nu implica niciun fel de interventie chirurgicala. Acesta va functiona asemeni metodei folosite in electroencefalograme, unde se inregistreaza activitatea cerebrala prin plasarea unor materiale pe scalpul pacientului.
Nu te mai mira nimic in ziua de astazi, la ce tehnologii avem