Diverse, Media, Tehnologie

Formatul mp3

MP3-ul este cel mai popular mijloc de stocare a fisierelor muzicale, fiind un format audio multimedia care are la baza comprimarea sunetului cu ajutorul unei metode de comprimare a datelor care se numeste Iossy MPEG compression. Acesta a fost al treilea mare succes al Institutului Fraunhofer din Germania dupa MPEG Audio (care era utilizat pentru casetele digitale Philips DCC) si MPEG Layer 2 (care era folosit pentru sonorul Video). Un fisier tipic MP3 are o dimensiune de aproape zece ori mai mica decat fisierul audio original, insa sunetul e de aproape aceeasi calitate precum pe CD.

Incepand din anul 1987, Institutul Fraunhofer din Germania a inceput lucrul la un proiect care era destinat compresiei audio, cu baza pe tehnica de perceptual coding. Acesta este un algoritm care foloseste slabiciunile urechilor umane pentru a oferi un sunet pe cat posibil, cat mai aproape de sunetul original.

Formatul MPEG Audio MPA (mai exact, mpeg audio) a fost primul succes al Institutului, fiind utilizat doar pentru casetele digitale Philips Digital Compact Casette, rival al MiniDiscurilor care erau produse de catre compania Sony, pe perioada anilor 1992 si 1996. Continuarea sa a fost MPEG Layer 2 (MP2) care putea fi folosit pentru sonorul CD-urilor Video, dar si a altor dispozitive multimedia, fiind pana si in ziua de astazi destul de popular in domeniul video. Versiunea a treia, MPEG Audio Layer 3, prezinta avantajul calitatii audio ridicate, oferindu-i o popularitate importanta. Fenomenul mp3-ului s-a dezvoltat si mai mult dupa ce Internetul a luat avant, mai ales prin existenta retelelor si siturilor web peer to peer, care permit accesarea unor fisiere de catre mai multi utilizatori. Un exemplu timpuriu foarte bun este Napster, care a starnit intreaga moda a descarcarilor ilegale.

Fiind un pioner in domeniul peer to peer, Napster a fost atacat repede, lucru destul de amuzant, tinand cont de cate situri web pentru descarcarea ilegala a muzicii exista acum.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. stocarea muzicii si redarea atunci cand te simti nervos, suparat sau vrei sa te relaxezi poate fi cea mai buna solutie. este important sa asculti ce iti place si ce te defineste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *