Ginkgo biloba
Diverse, Sanatate

Fosile vii

Araucaria araucana este un arbore conifer ce poate atinge 40 metri înălţime şi 7 metri în diametru. Este nativ Sudului Chile şi Vestului Argentinei. Din cauza vârstei înainate (fosilele lui datează din Jurasic, Cretatic, Terţiar), este considerată o “fosilă vie”, iar din cauza exploatării extensive, este acum inclus în lista speciilor vulnerabile. Poate trai chiar si 1000 ani.

Cicadele variază în mărime, de la indivizi cu trunchiuri de doar câţiva centimetri până la unii de metri în diametru. Acestea cresc foarte greu şi trăiesc foarte mult, putând atinge şi vârsta de 1000 de ani. Din cauza asemănărilor fizice, sunt confundate cu palmierii şi ferigile, dar sunt rude îndepărtate. Pot fi întâlnite în climatele tropicale şi subtropicale ale lumii. Deşi în prezent numărul lor este limitat, în perioada Jurassică, erau foarte răspândite, dominând peisajul din acea epocă. Relicvele lor datează din Permianul timpuriu, acum 280 milioane de ani, deşi unii susţin că o serie de fosile ale cicadelor datează chiar din Cambrianul superior, acum 300 – 320 mil ani. Se consideră că cicadele au fost printre primele plante care au populat solul.

Ginkgo biloba este o specie unică de arbore, fără alte rude vii. Fosilele descoperite ale acestuia datează de acum 270 milioane ani. Deşi s-au bucurat de o popularitate enormă de-a lungul erei dinozaurilor, la sfârşitul Pliocenului, fosilele acesteia au dispărut complet de pe glob, cu excepţia unei zone mici din centrul Chinei, unde a supravieţuit specia actuală. De-a lungul timpului, plantaţiile s-au extins cu ajutorul omului, fiind o specie recomandată în medicina tradiţională. Un lucru interesant legat de specie este faptul că, în urma atacului de la Hiroshima, deşi majoritatea populaţiei, infrastructurii, etc au fost rase de pe faţa pământului, şase dintre aceşti arbori au supravieţuit, trăind şi azi.

Coada calului (Equisetum) este un gen de ferigi considerat “fosilă vie”, fiind singurul gen extant al clasei Equisetopsida, care domina pădurile Paleozoice, speciile respective atingând şi 30m, pe când speciile actuale variază  între 0.2 – 8 m.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *