Rata la care apa este eliberata din stratul de gheta din Groenlanda se accelereaza pe zi ce trece- sustine o echipa multinationala de oameni de stiinta. Studiind straturile superioare de zapada si gheata de pe ghetarii din insula, oamenii de stiinta au identificat ca un strat de zapada compactata pierde din capacitatea sa de a absorbi apa sub forma solida. Ei bine, acest lucru se intampla din cauza ca se formeaza „lentile de gheata” sub suprafata, care indica faptul ca abilitatea ghetarilor de a absorbi apa de suprafata se pierde. Expertii se tem ca acest lucru ar putea conduce la accentuarea topirii ghetarilor din oceane.
Astfel, startul de gheata superior poate avea o grosime de pana la 80 de metri si este parte integrata in calota glaciara din Groenlanda- care este numita a si cea de-a doua Antarctica in ceea ce priveste dimensiunea stratului de gheata. Groenlanda contine gheata depusa acum 100.000 de ani in urma, formata din zapada compactata, care s-a construit treptat de-a lungul timpului.
In general, zapada se depune pe partea de sus a calotei de gheata, iar studiile anterioare au demonstrat deja ca stratul de zapada este in crestere, ca urmare a schimbarilor climatice. Cu toate acestea, noul studiu realizat de oameni de stiinta din Danemarca, America si Suedia, a demonstrat ca incalzirea atmosferica curenta schimba nivelul stratului de gheata superior, favorizand topirea acestuia, apa fiind eliberata mai repede decat s-a prevazut anterior.
„Practic, cercetarile noastre arata ca stratul de gheata superior reactioneaza rapid la schimbarile climatice. Capacitatea sa de a limita pierderile de gheata este diminuata, astfel ca nu mai poata retine apa decat in perioadele analizate anterior”- sustine Horst Machguth, autorul principal al acestui studiu.
Curiozitati despre Groenlanda
Dupa Antarctica, stratul de gheata al Groenlandei contine cel de-al doilea cel mai mare rezervor de apa dulce inghetata din lume. Foaia de gheata acopera aproape 1.710.000 km patrati, sau aproximativ 80% din suprafata totala a Groenlandei. In prezent, topirea ghetarilor de pe insula ar putea reprezenta aproape 10% din cresterea nivelului apelor marilor.
Cercetatorii estimeaza ca mai bine de jumatate din ghetarii din Groenlanda ar putea avea aceeasi soarta, adica de a se topi semnificativ.