Pentru industria de prelucrare a materialelor de constructii, Romania dispune de o bogata baza de materii prime, rezultata din marea varietate a structurii geologice. Un loc important il detin rocile de origine eruptiva cum sunt: granitul, diabazele, gabroul, bazaltul si andezitul.
Granitul, roca dura, este folosit indeosebi la pavaje. Cele mai insemnate exploatari sunt: in nordul Dobrogei (in structurile hercinice) la Macin, lacobdeal (cea mai mare cariera din tara), in Muntii Zarandului la Zam, Savarsin.
Diabazele si gabbroul sunt roci cu valoare ornamentala care se exploateaza din Muntii Zarandului.
Bazaltul, de culoare neagra-cenusie, rezistent, utilizat la pavaje sau prelucrat prin topire (tevi de bazalt) este exploatat la Racos (judetul Brasov), Toplita (Muntii Calimani, judetul Harghita), Branistea (Muntii Metaliferi, judetul Hunedoara), Lucaret, Sanovita (Dealurile Lipovei, judetul Timis).
Andezitul, folosit tot pentru pavaje, se exploateaza din Muntii Oas-Gutai (la nord de Baia Mare), din Muntii Calimani-Harghita (Bixad, Malnas), pe cursul superior al Crisului Alb.
Tufurile vulcanice, folosite la producerea unor sortimente de ciment sau ca materiale de zidarie, sunt larg raspandite in interiorul Carpatilor si Subcarpatilor (Slanic, Govora etc.) si in Podisul Transilvaniei (Apahida, Sercaia, Dej s.a.).
Rocile de origine sedimentara sunt variate ca aspect si mod de intrebuintare. Unele sunt mai dure (calcarele, gresiile), altele mai moi (argilele, marnele, gipsul) sau sunt formate din fragmente necimentate (nisipul, pietrisurile). Mai des folosite sunt calcarele, gresiile, argilele, pietrisurile si nisipurile.
Calcarul este o roca compacta cu utilizari multiple, fie direct, fie mai ales ca materie prima de baza in fabricarea cimentului si varului. Calcarele se exploateaza in Dobrogea (Mahmudia, Topalu, Basarabi), in Carpatii Orientali (Bicaz), in sud-estul Podisului Transilvaniei (Hoghiz) si in nord-vestul acesteia (Turda), in Carpatii Meridional (Barsesti – judetul Gorj), in Muntii Apuseni (Sandulesti).
O larga raspandire geografica o au argilele, cunoscute fiind zacamintele de la Jimbolia, Carpinis (judetul Timis), Caracal, Targu Jiu, Branesti (judetul Ilfov), Simileasca (judetul Buzau), Piatra Neamt, Roman, Mures, Campia Turzii Turda, Oradea, Zalau.
Din grupa mineralelor argiloase fine face parte caolinul si este intrebuintat la fabricarea portelanului, ceramicii si faiantei. Se exploateaza din Depresiunea Transilvaniei (zona Cluj-Napoca – Aghires), din Muntii Apuseni (pe Crisul Alb) si din Banat.