In contextul migratiilor dinspre Asia si Africa, este important sa nu uitam ca un numar mare de cetateni ai Uniunii Europene se muta liber dintr-un stat membru in altul. Si acestea sunt descrisi ca fiind „migranti”, insa sunt protejati complet de catre legile Uniunii Europene, cu exceptia cazului in care sunt infractori evadati. Statutul lor este destul de diferit de cel al migrantilor care nu provin din state care nu apartin de Uniunea Europeana. In unele state ale uniunii, inclusiv in Regatul Unit, acestia au devenit o problema din cauza presiunii pe care o pun asupra serviciilor sociale si a competitiilor pentru locurile de munca. Majoritatea tarilor din Uniunea Europeana se afla si in zona Schengen, ceea ce inseamna ca este mai usor sa treci granita, fara sa mai fie nevoie sa arati un pasaport sau alte documente.
Cum isi primesc migrantii statutul de azil in Uniunea Europeana?
Acestia trebuie sa convinga autoritatile ca fug de persecutie si ca ar putea sa fie raniti sau chiar ucisi daca sunt trimisi inapoi in tarile de origine. Interzicerea „intoarcerilor” in masa este un principiu al Uniunii Europene. In unele cazuri nu a fost respectat, insa. Grecia, supraincarcata de refugiati care cauta azil, a fost acuzata ca a refuzat sa primeasca unele grupuri de refugiati.
Conform regulilor Uniunii Europene, cei care cauta azil au dreptul la mancare, primul ajutor si adapost in centrele de primire. Ar trebui sa primeasca o evaluare individuala asupra nevoilor lor. Pot sa primeasca azilul din partea autoritatilor „in prima instanta”. Daca nu au succes, pot sa faca apel asupra deciziei la tribunal si sa castige. Cei care cauta azil ar trebui sa primeasca dreptul la un loc de munca in noua luni de la sosire.
Numarul cererilor de azil din Uniunea Europeana a crescut la 626.065 in 2014, in crestere de la 435.190 in 2013, a declarat Comisia Europeana. Cifra din 2013 este cea mai mare din 1992, desi atunci Uniunea Europeana avea mai putine state membre.