Diverse

Mituri stiintifice ridicole

Nu exista nimic mai tare decat putin mythbusting, asa ca, specialistii au creat o lista de conceptii gresite si mituri teribil de comune care nu au niciun gram de adevar.

Mituri stiintifice

Mit: Evolutia inseamna un progres de la „mic” la „mare”. Desi este o realitate ca selectia naturala „promoveaza” genele nesanatoase, exista o multime de cazuri in care un organism imperfect a continuat sa existe. Un exemplu bun in acest sens sunt fungii, rechinii, racii si muschii- specii care au ramas, in esenta, la fel, pe o perioada foarte lunga de timp. Aceste organisme s-au adaptat suficient fata de mediul lor, astfel ca nu au nevoie de imbunatatiri. De asemenea, exista si alte specii care s-au transformat destul de mult, dar asta nu inseamna ca in bine. Unele creaturi s-au adaptat in functie de mediul lor de viata si nu au o viata mai buna decat cea din trecut.

Mit: Polaris este cea mai luminoasa stea care se vede pe cerul din emisfera nordica. Ei bine, Sirius este, de fapt, mai luminoasa, avand o magnitudine de 1.47 comparativ cu 1.97- cu cat magnitudinea este mai mica cu atat steaua este mai luminoasa. Importanta stelei Polaris consta in pozitia pe care o are pe cer- marcheaza Nordul- iar din acest motiv mai este denumita si Steaua Nordului. Polaris este cea mai luminoasa stea din constelatia Ursa Mica.

Mit: Celulele creierului se pot regenera- daca omori o celula a creierului, aceasta nu mai poate fi inlocuita. Motivul pentru care acest mit este atat de comun in randul oamenilor este ca, la inceput, acest lucru a fost predat asa de stiinta. Insa, in anul 1998, oamenii de stiinta de la Salk Institute din Suedia, au descoperit ca celulele din creierul unui adult se pot regenera. Initial, se credea ca procesele cerebrale ar fi intens perturbate daca cresteau alte celule noi, insa, in urma studiului, s-a constatat ca memoria si invatarea pot stimula crearea de alte celulele si, de asemenea, reprezinta si un leac impotriva bolilor degenerative.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *