neuroni artificiali
Stiri, Tehnologie

Neuroni artificiali

Una din cele mai complexe categorii de studiu in ceea ce priveste inteligenta artificiala tine de procesarea limbajului natural. Acest lucru reprezinta abilitatea inascuta a oamenilor de a invata si de a acumula noi cunostinte de limba pe masura ce acestia cresc, iar aplicarea acestui principiu in inteligenta artificiala reprezinta un lucru aproape imposibil. Cu toate acestea, procesarea limbajului natural in computere a devenit un succes datorita folosirii de neuroni artificiali.

Un program traditional de computer este pre-incarcat cu coduri care urmeaza o sintaxa specifica. In timp ce noi oamenii invatam limba de la zero- cu ajutorul capacitatii noastre de a interactiona cu mediul si de a invata- devenim informati in ceea ce inseamna comunicarea cu cei din jur.

Un grup de oameni de stiinta din Italia si Marea Britanie a dezvoltat o retea de neuroni artificiali realizati special pentru a reproduce procesul de invatara al limbii folosit de oameni. Acesta consta din aproape 2 milioane de neuroni artificiali si, cu toate ca par a fi putini comparativ cu miliardele de neuroni din creierul uman, aceasta este o valoare suficienta care permite unui sistem artificial sa invete o limba.

ANABELL

Sistemul poarta numele de ANABELL (Artificial Neural Network with Adaptive Behaviour Exploited for Language Learning) si invata sa vorbeasca folosind un limbaj uman prin comunicarea cu un interlocutor uman. ANABELL reuseste sa invete o noua limba de la zero, iar pe masura ce timpul trece, acest soft va acuma din ce in ce mai multe cunostinte si va invata cum sa execute sarcini cognitive- cum ar fi prelucrarea informatiilor verbale, stocarea si extragerea de amintiri pe termen lung.

Oamenii de stiinta au reusit sa invete sistemul 1500 de propozitii iar cu acestea, ANABELL este capabil sa ofere aproape 500 de raspunsuri. Nivelul de comunicare al soft-ului ANABELL este, in prezent, cel al unui copil de patru ani, fiind capabil sa invete substantive, verbe, adjective, pronume si altele. Mecanismele interne utilizate de aceasta forma de inteligenta tin de imitarea creierului uman. Cu ajutorul acestei tehnologii, dezvoltatorii ANABELL isi doresc ca acest sistem sa fie implementat pe robotii din viitor, acestia dorindu-si ca oamenii sa poate interactiona cu robotii mai usor.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *