Diverse, Stiri

Oamenii de stiinta au descoperit cea mai veche galaxie

Dupa ce au petrecut ani de zile scotocind cosmosul, o echipa de cercetatori de la California Institute of Technology (CalTech) au descoperit ce pare a fi cea mai in varsta si mai distanta galaxie. In cadrul cercetarii, echipa a analizat datele colectate de la telescoapele spatiale Hubble si Spitzer si au identificat galaxia EGSY8p7 ca un potential candidat pentru galaxia la cea mai mare distanta de Pamant.

Galaxia EGSY8p7

Echipa a facut nenumarate analize spectrografice ale imaginilor cu galaxia EGSY8p7 utilizand spectrometrul  MOSFIRE al Keck Observatory pentru a calcula asa-numita deplasare spre rosu -care are loc cand lungimea de unda a radiatiei electromagnetice, de regula lumina vizibila, emisa sau reflectata de un obiect tinde spre rosu, culoare cu energie mai mica, datorita efectului Doppler.

Datele colectate de cercetatori confirma vechimea galaxiei de peste 13.2 miliarde de ani, insemnand ca aceasta s-a format la doar 600 de milioane de ani dupa Big Bang. Deplasarea spre rosu este utilizata cel mai frecvent in astronomie pentru a determina varsta unei stele sau a unei galaxii. Totusi, cu cat privim mai departe, cu atat varsta este mai dificil de calculat. Imediat dupa Big Bang, Universul era o supa fierbinte de particule incarcate electric, neavand posibilitatea de a transmite lumina. Dupa aproximativ 380.000 de ani, Universul s-a racit destul de mult pentru a da voie protonilor si electronilor care formau acea „supa” sa se combine, formand atomi neutri de hidrogen si permitand luminii sa traverseze spatiul cosmic.

Echipa de cercetatori studiaza acum aceasta descoperire in mai mare detaliu, incercand sa determine cu exactitate si sansele de a detecta si alte astfel de galaxii vechi ca EGSY8p7, dar si care sunt spectrele de radiatii care pot fi studiate pentru a dezvalui noi informatii despre „copilaria” Universului. Primele galaxii au inceput sa se formeze cand Universul avea doar jumatate de miliard de ani.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *