Fara nicio indoiala ca selfie-urile au preluat viata oricarui pe Internet. Selfie-urile iti inunda pagina de noutati de pe Facebook sau Twitter, devenind un fel de pacoste in viata de zi cu zi a oamenilor. In timp ce acesti oameni se gandesc ca activitatea lor este total inofensiva, acestia trebuie sa afle ca, de fapt, ceea ce fac ii afecteaza in mai multe feluri cu fiecare selfie pe care il fac.
Unul se poate intreba cum ar putea ca ceva atat de simplu ar putea produce atat rau. Sa incepem cu unele exemple evidente: in anul 2014, au existat o multime de decese raportate, cauzate de oameni care isi faceau un selfie in timp ce faceau o actiune ridicola. Iata care sunt cele mai cunoscute astfel de cazuri:
In aprilie 2014, o tanara amatoare de fotografie din Rusia, in varsta de 17 ani, s-a urcat pe un pod de cale ferata din Saint Petersburg. Si-a gasit sfarsitul atunci cand s-a dezechilibrat si a cazut de pe pod, incercand sa-si faca cel mai bun selfie.
In mai 2014, pilotul unui avion si pasagerul sau au murit dupa ce atentia pilotului a fost distrasa pentru a sta cat mai bine la poza, astfel ca pierdut controlul avionului.
In luna august, un cuplu din Polonia a cazut de pe o stanca din Portugalia dupa ce au trecut de bariera de siguranta, doar pentru a-si face un selfie. Intreaga scena a mortii lor a fost vazuta de copiii celor doi, care se aflau si ei in excursie cu parintii lor. Din aceasta cauza, ideea distractiva de a te fotografia devine o idee tampita, care poate bantui amintirile familiei si ale prietenilor pe care o serie de oameni ii lasa in urma.
Anul Selfie
Anul 2014 a fost proclamat ca fiind „Anul Selfie”, asa ca iti poti imagina cati alti oameni au ajuns intr-o situatie urata doar pentru a face o fotografie buna. In unele cazuri, selfie-urile nu mai sunt prostesti ci reusesc sa capete o nuanta periculoasa: au existat oameni care au murit din cauza ca s-au pozat cu o grenada sau cu un pistol la tampla.
Pe langa daunele psihologice care pot sa apara in cadrul familiei celor care si-au pierdut viata pentru un selfie, exista numeroase studii care sustin ca selfie-urile au legatura cu narcisismul. Alte tulburari psihice care pot sa apara in cadrul persoanelor obsedate de selfie includ tulburarea obsesiv-compulsiva sau cea a corpului dismorfic- o boala mintala in care pacientul devine obsedat de defectele de pe corpul sau.
Oamenii petrec prea mult timp in a-si face fotografii glamour si nu isi dau seama de pericolul care se ascunde in spatele acestora. Exista numeroase campanii impotriva selfie-urilor, cea mai importanta fiind in Rusia- unde se inregistreaza cele mai multe cazuri. #StopTheSelfie