Tiana
Diverse, Fun

Printesele Disney: Tiana

Printesa Tiana de Maldonia este un personaj fictional care apare in al 49-lea film produs de Walt Disney Pictures, „The Princess and the Frog” (ro. – „Printesa si broscoiul”) din 2009. Personajul a fost creat de regizorii Ron Clements si John Musker si a fost animat de Mark Henn. Vocea personajului este data da Anika Noni Rose ca adult, in timp ce Elizabeth M. Dampier ii ofera vocea in perioada copilariei.

Tiana este usor bazata pe printesa Emma, eroina romanului „The Frog Princess” de E. D. Baker si de printesa care apare in basmul de fratii Grimm, care a servit drept inspiratie pentru roman. O chelnerita muncitoare care viseaza sa-si deschisa propriul restaurant, evolutia Tainei este oprita cand este transformata intr-o broasca dupa ce saruta un print care fusese transformat, de asemenea, intr-o broasca, de catre un vraci diabolic. A nou printesa Disney, Tiana este prima de origine afro-americana.

Tiana a fost primita cu recenzii pozitive, in general, recenzorii apreciindu-i personalitatea si principiile. Totusi, etnia Tianei a fost privita cu recenze mixte, facandu-se diferite speculatii pe aceasta tema. Catherine Shoard de la „The Guardian” a felicitat compania Disney pentru ca a creat „o eroina care e chiar personaj, o femeie cu trei dimensiuni.” Un editor pentru „O, The Oprah Magazine” a considerat sosirea primei printese Disney pe marele ecrane ca fiind „mult intarziata”.

La un moment dat, se zvonea ca Disney voia sa numeasca personajul Maddy (o prescurtare pentru Madeleine), insa au aparut critici in presa, considerand cuvantul mult prea apropiat de cuvantul rasist „Mammy”, facand-o astfel sa para o sclava pentru buna ei prietena, Charlotte La Bouff. Profesoul de la Harvard Michael D. Baran, a vorbit despre modul in care copiii invata despre rasa si despre istoria companiei Disney de a prezenta personaje stereotipice, declarand ca lumea este curioasa cum se va descurca studioul cu prezentarea limbii, a culturii si a atributelor fizice.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *