robot-care-stie-ce-vrem-sa-facem
Diverse, Tehnologie

Robotul care stie ce vrei sa faci

Cum ar fi daca ar exista un software care ar putea redirija directia masinii atunci cand soferul pierde controlul? Sau, cum ar fi daca ar exista o proteza care ar putea sa ajute un pacient care a suferit un accident vascular cerebral sa ridice o cana de ceai? Bioinginerii de la Universitatea din Illinois, Chicago, au dezvoltat un algortim matematic care poate „ghici” intentiile tale in timp ce faci o actiune obisnuita, cum ar fi ridicarea unui pahar cu apa sau de a conduce pe un drum drept.

„Sa spunem ca te intinzi dupa o bucata de hartie si te lovesti la mana in timp ce faci acest lucru, iar ochilor tai le trebuie ceva timp ca sa se adapteze; nervii au nevoie de timp pentru a procesa ceea ce s-a intamplat dar si creierul trebuie sa inteleaga ce s-a petrecut”- sustine Justin Howrowitz, absolvent si autor al acestui studiu. „Atunci cand ceva neasteptat se petrece, semnalul care <merge> spre mana ta nu se poate schimba- cel putin pentru o zecime de secunda”- mai adauga acesta.

Algoritm matematic

Astfel, Horowitz a fost capabil sa dezvolte un algoritm matematic avansat care analizeaza actiunea si estimeaza intentia subiectului, si ajunge sa finalizeze actiunea chiar daca exista un obstacol. In acest fel, algoritmul poate prezice modul in care dorim sa facem o actiune, in functie de intentiile pe care le avem.

Sa spunem ca este un fel de robot psihic. „Algoritmul are la baza natura umana: vezi pe cineva si stii ce are de gand sa faca, dar daca intervine un obstacol, exista posibilitatea ca acesta sa nu mai duca sarcina la sfarsit- asa ca, atunci, putem prezice care a fost intentia lui de baza si o putem finaliza noi. Ei bine, pe acelasi principiu functioneaza si acest algoritm matematic, care poate fi utilizat ca optiune de siguranta in constructia de masini, de exemplu, sau poate ajuta un pacient care a suferit de un accident vascular cerebral”.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *