Poster
Diverse, Media, Relatii, Stiri

Romania ar putea legaliza parteneriatul civil

Parteneriatul civil reprezinta un act pe care doua persoane adulte, de acelasi sex sau sex opus, isi ofera consimtamantul asupra locuirii impreuna, din acest fapt rezultand o serie de avantaje specifice. De exemplu, acesta implica dreptul la mostenire si pensie de urmas in cazul decesului unuia dintre parteneri, transferarea serviciilor medicale catre celalalt partener, in caz ca doar unul prezinta asigurare sau transformarea bunurilor achizitionate in timpul parteneriatului in timpuri comune.

Romania a facut un pas important in aceasta directie, saptamana aceasta comisia deputatilor pentru munca si protectie sociala avizand proiectul de lege care doreste ca toate cuplurile din Romania sa poata beneficia de avantajele unui parteneriat civil, in cazul in care nu doresc sa se casatoareasca. Acest proiect a primit sapte voturi pentru, patru contra si doar o abtinere, ceea ce inseamna ca a trecut si va fi discutat, daca se va aproba oficial legea sau nu. Proiectul a fost propus pentru prima data in 2013.

Cred ca aproape toate tarile dezvoltate au aprobat o astfel de lege pana acum, inclusiv state care, la fel ca noi, au fost comuniste, precum Cehia, Slovacia, Estonia sau Ungaria. Discutand exclusiv despre cuplurile de persoane de acelasi sex, unele tari mai emancipate, ca Spania sau Olanda au fost de acord chiar si cu casatoriile. Asta ar fi un pas cam mare pentru Romania, insa parteneriatul civil ar fi un pas potrivit, la momentul potrivit.

Ceea ce nu realizeaza unii oameni este ca isi fac singuri rau. Din cauza dorintei de a nu vrea sa ofere drepturi egale tuturor cetatenilor, acestia sunt dispusi sa renunte chiar ei la beneficiile pe care le aduce un astfel de parteneriat, preferand sa aiba de ales intre casatorie sau nimic, decat sa aiba si altii dreptul la recunoasterea relatiilor. Dupa cum am precizat, acest parteneriat se refera si la persoanele de sex opus.

Printre tarile care nu doresc sa accepte parteneriate civile se numara Republica Moldova, Serbia, Rusia, in timp ce prin tarile care au acceptat se numara Statele Unite, Brazilia, Africa de Sud (da, pana si Africa), Slovacia, Elvetia, Austria, Italia. Intelegeti ideea?

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *