Ossur este o companie cu sediul in Islanda si a reusit sa fabrice un picior bionic inovator, util pentru cei care au suferit o amputare, reusind sa fie controlat cu ajutorul mintii utilizatorului. Suna ca si cum ar fi o idee scoasa din lumea fantastica, dar cu toate acestea, prin utilizarea unor senzori implantati in tesuturile musculare reziduale ale celui care a suferit amputarea, procesul devine fezabil si practicabil.
In momentul in care utilizatorul se gandeste sa faca o anumita miscare, inainte de a fi pusa in aplicare, creierul trimite un semnal catre grupul muscular relevant astfel incat miscarea sa fie realizata. Acest semnal este receptionat de senzorii ce se gasesc in tesutul muscular, dupa care este trimis la membrul bionic. Ulterior, semnalul receptionat comanda protezei sa faca miscarea dorita de utilizator. Dispozitivul a fost creat astfel incat sa se adapteze stilului de mers al fiecarui individ. Acest lucru permite ca dispozitivul sa analizeze tipul de mers al purtatorului, reusind sa reproduca un mers cat mai normal.
Aparatul este produsul a doua domenii: mecanica si electronca. Componentele eletronice includ senzorii si semnalele electrice care se transmit intre receptor si senzor. Pe de alta parte, componentele mecanice sunt cele care efectueaza comanda de miscare a membrului bionic.
Declaratii compania Ossur
Presedintele si CEO al Ossur, Jon Sigurdsonn a sustinut la data de 20 mai, in timpul unei conferinte ca „protezele bionice controlate cu ajutorul mintii reprezinta produse clinice remarcabile pentru viitoarea generatie de tehnologie bionica, prin faptul ca se adapteaza nu numai la intentiile individuale ale utilizatorului dar si pentru ca intuieste actiunea”.
Dr. Thorvaldur Ingvarsson, chirug ortoped si care a participat la cercetarea si dezvoltarea protezei sustine ca „tehnologia acestui membrui bionic permite ca experienta utilizatorului sa devina mai intuitiva si mai buna. Rezultatul consta in miscarea instantanee a protezei odata ce utilizatorul gandeste miscarea. De fapt, nu mai e nevoie ca purtatorul sa gandeasca miscarile, deoarece proteza reuseste sa intuiasca singura care va fi noua miscare a acestuia”.