organe 3D
Sanatate

Se pot face organe imprimate 3D?

Folosind zahar, silicon si o imprimanta 3D, bioinginerii si chirurgii au reusit sa creeze un implant, cu o retea complexa de vase de sange. Acest experiment este un pas inainte catre cresterea de tesuturi si organe de inlocuire, pentru un transplant.

Cercetarea ar putea oferi o metoda de a depasi una din cele mai mari provocari din medicina regenerativa: cum sa furnizezi oxigen si nutrienti pentru toate celulele dintr-un tesut artificial sau implant de tesut, care dureaza zile sau saptamani pentru a fi crescut intr-un laborator.

O echipa de cercetatori, condusa de Jordan Miller- profesor asistent la Universitatea Rice, si Pavan Atluri- profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, au condus acest studiu. Studiul a fost publicat intr-o revista de stiinta si a demonstrat ca sangele curge in mod normal prin aceste tesuturi, care au fost conectate chirugical la vasele de sange adevarate.

Rinichi si ficat sanatos

Miller sustine ca unul din obstacolele intalnite de echipa de inginerie in ceea ce priveste tesuturile artificiale mari- cum ar fi ficatul sau rinichii, este reprezentat de pastrarea celulelor vii in interiorul lor. Inginerii care s-au ocupat de tesut s-au bazat pe abilitatea organismului de a-si intretine propriile vase de sange. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca acest proces ar putea dura pana la cateva saptamani, iar celulele din interiorul organelor mor din cauza lipsei de oxigen, inainte de a se ajunge la vasele de sange.

„Credeam intr-o anumita teorie, conform careia nu trebuia sa asteptam atat de mult. Ne-am intrebat daca ar exista o modalitate de implantare a unui tesut 3D, care sa poata conecta arterele gazda direct catre organe, si sa poata comunica imediat la perfuzie. In acest studiu, facem primul pas catre transplantul de constructii imprimate 3D, pe care le facem la noi in laborator”. Imprimarea de tesuturi si organe ar putea deveni noua tehnologie din medicina, care ar putea salva mii de vieti.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *