Diverse, Relatii, Stiri

Ungaria, criticata pentru legea antiimigratie

Ce a aparut prima data – refugiatii sau retorica? In Ungaria, brusc una dintre tarile Europei cele mai antiimigranti, cu afisele sale si planurile de ridicare a unei granite, e greu de spus.

Cu siguranta opinia publica s-a schimbat contra migrantilor intr-un an in care un numar record de 61.000 de oameni care cauta azil politic au intrat in Ungaria. Un sondaj de opinie din aprilie a aratat ca 46% dintre maghiari se considera antiimigranti, de trei ori mai multi decat la inceputul anilor 1990, cand s-a realizat un sondaj similar.

Insa valul de xenofobie a coincis si cu o companie guvernamentala antiimigranti, despre care criticii spun ca doreste sa distraga atentia de la scandalurile de coruptie in care este implicata Fidesz (Uniunea Civil Maghiara) si ridicarea nivelului de saracie. Fidesz, care pierde teren in fata partidului de dreapta Jobbik din toamna, duce o campanie despre care Natiunile Unite au declarat ca starneste atitudini xenofobe. Tintind ostentativ migrantii ilegali, aceasta are sloganuri care le spun sa respecte cultura si legile maghiare si ii avertizeaza ca „daca vii in Ungaria, nu ar trebui sa iei locurile de munca unguresti.”

Partidul a mai trimis votantilor un chestionar de „consultanta nationala” despre care critcii spun ca face legatura intre imigranti si terorism. Guvernului Primului minsitru Victor Orban planuieste sa ridice un gard din sarma ghimpata de-a lungul granitei cu Serbia. Alte planuri de combate a migratiilor nu au fost implementate inca, desi ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a declarat saptamana trecuta ca va incercui intreaga tara cu sarma ghimpata, daca este nevoie.

Totusi, actiunile guvernului maghiar au galvanizat liberalii din Ungaria impotriva guvernului Orban: partidul politic parodie „Cainele cu Doua Cozi” a strans 59 de lire sterline pentru a ridica panouri care riposteaza in fata deciziei, adunand banii in doar trei zile, in timp ce alti activisti anti-guvern au distrus sau modificat posterele antiimigranti.

Decizia Ungariei a fost criticata de mai multe tari, inclusiv Austria, precum si de catre Natiunile Unite si Comisia Europeana; de asemenea, mai multi locuitori din Ungaria au protestat cu slogane precum „Si Iisus era imigrant” sau „Cel mai bun prieten al meu era imigrant”.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *