anaf
Diverse, Media, Stiri

Va mai lasa ANAF-ul ceva deschis in Romania?

De la intrarea in vigoare a unei noi Ordonante de Urgenta, la data de 1 martie, inspectorii ANAF au inchis 177 de magazine si localuri in toata tara; aceasta ordonanta le permite sigilarea acestor institutii in caz ca vor gasi in casa de marcat sume care nu pot fi justificate. In unele cazuri, acestia au inchis firme pentru sume modice, starnind indignarea, nu doar a proprietarilor si a angajatilor, ci si a populatiei care nu este afectata de aceste decizii. Sediul din Suceava a companiei de produse din carne a firmei Killer a fost inchis pentru o diferenta de 50 de lei in casierie. Un alt local a fost amendat din cauza nedeclararii unei sticle de palinca. Cel mai recent caz ridicol este cel in care inspectorii ANAF au inchis un centru de copiere xerox din Pasajul de la Universitate din Bucuresti pentru suma de … cinci lei gasita in plus in casa de marcat, care nu putea fi justificati prin bonurile fiscale.

In total, ANAF a dat in jur de 780 de amenzi in valoare de 3.8 milioane de lei, au facut confiscari de 550.000 de lei si au suspendat temporar activitatea a 174 de puncte de lucru ale agentilor economici.

ANAF s-a aparat declarand ca jurnalistii au ales sa prezinte doar anumite actiuni, pentru a avea articole senzationale, si nu efortul general, sporind confuzia si neinformarea publicului asupra actiunilor ANAF si ce reprezinta acestea, de fapt. Acestia au mai adaugat ca „actiunile de comabate a micii evaziuni reprezinta o linie secundara de activitate a ANAF, tratata insa cu aceeasi seriozitate de catre ANAF”. Potrivit acestora, 90% dintre totalul cazurilor care au fost instrumentate anul trecut au prezentat pagube ce depasesc un milion de euro pe dosar, doar in primele doua luni ale acestui an procentul dosarelor de peste un milion de euro a fost de 87% din totalul sesizarilor penale care au fost inregistrate organelor de ancheta.

Romanii au reactionat la aceste actiuni cu umorul tipic romanesc, in care se face haz de necaz, prin bancuri ca: „Ai auzit ca s-a inchis gradina zoologica din Braila? Da, cica au gasit un leu in plus.”

ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) este un organ de specialtiate ce apartine de administratia publica centrala din Romania si a fost infiintata pe 1 octombrie 2003. Acesta are rolul de a asigura resurse pentru cheltuielile statului prin strangerea si administrarea impozitelor, taxelor, contributiilor etc.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *